Τυρί γαλένι έχετε δοκιμάσει;

Μία μικρή γεύση απ’ το γαλένι, αρκούσε για να κάνει την αρθρογράφου του παρακάτω κειμένου να αγαπήσει αυτό το κρεμώδες τυρί.

Μ ου έδωσε πρόσφατα μια φίλη με καταγωγή από την Κρήτη να δοκιμάσω γαλένι. Ένα κρητικό κρεμώδες τυρί με πολύ ωραία υφή και σχετικά ήπια γεύση, όχι έντονα αλμυρή και όξινη, όπως έχουμε συνηθίσει με τα ελληνικά κρεμώδη τυριά τύπου κατίκι ή τσαλαφούτι. Mου άρεσε, γιατί μπορεί να καταναλωθεί εύκολα με πολλούς τρόπους. Δεν είναι απλώς ένα ωραίο άλειμμα για το ψωμί ή τη φρυγανιά μας. Το φαντάστηκα ως δροσερό ντιπ για λαχανικά σε μπαστουνάκια ή κριτσίνια. Σαν βασικό συστατικό σε σάντουιτς. Ακόμη και σε έναν ντάκο με ντοματίνια. Αλλά και σε γλυκά, όπως το cheesecake ή φαγητά π.χ. σε μια συνταγή αντί για κρέμα γάλακτος.

Ρώτησα από πού το προμηθεύτηκε. Μου ανέφερε την «Αρετούσα» στο Πολύγωνο, που ειδικεύεται στα κρητικά προϊόντα. Παραγωγοί είναι οι Αφοί Ζερβού ΟΕ, νεοσύστατη επιχείρηση από μια οικογένεια με μακρά γαλακτοκομική παράδοση. Πώς προέκυψε το γαλένι; Όπως πολλά πράγματα, κατά τύχη. Όταν κάποια φορά, κατά τη διάρκεια παραγωγής τυριού, έγιναν κάποια «λάθη» στη διαδικασία, προέκυψε τυχαία ένα κρεμώδες προϊόν με πυκνή, βελούδινη υφή, έντονα αρώματα και ισορροπημένη επίγευση.

Έτσι, το προϊόν αυτό απέκτησε τη δική του, ξεχωριστή τυροκόμηση, συσκευάστηκε και ταξίδεψε και εκτός του νησιού. Το όνομα στο νέο προϊόν δόθηκε από την εκκλησία «Γαλενιανή» που βρίσκεται δίπλα στο τυροκομείο κι ο τοπικός θρύλος τη θέλει να κατασκευάστηκε από γάλα. Οι εγκαταστάσεις, στην ευρύτερη περιοχή Ρουκάνι Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης, είναι τελευταίας τεχνολογίας και η εταιρεία πιστοποιημένη με ISO 9001, ISO 22000 (HACCP), ενώ διαθέτει και πιστοποίηση από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το προϊόν το βρίσκουμε χύμα με το κιλό ή συσκευασμένο σε δυο μεγέθη, σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα, καθώς και στα σούπερ μάρκετ «Κρητικός» και «Χαλκιαδάκης». (Μπορείτε να αναζητήσετε το κοντινότερό σας και μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας).

Αθηνόρμαμα – umami

Δείτε το άρθρο στο αθηνόραμα

Παραγγελία