Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the mtral domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/21862319621.thesite.link/galeni.gr/wp-includes/functions.php on line 6114
Συνταγές | γαλένι

Συνταγές

Πράσινη Σαλάτα με γαλένι

Βασικά υλικά:

  • Άνηθος
  • Βρούβες
  • Ρόκα
  • Παππούλες
  • Σουσάμι

Υλικά για το dressing:

  • 2 κουταλιές της σούπας γαλένι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Σουσάμι
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία εκτέλεσης:

Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε σχολαστικά τα λαχανικά μας, τα ανακατεύουμε σε μία λεκάνη. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε όλα τα υλικά για το dressing και περιχύνουμε τα λαχανικά μας. Έπειτα ρίχνουμε προαιρετικά το σουσάμι. Καλή όρεξη!

Κρητικό Cheesecake με γαλένι

Υλικά για τη βάση:

  • 150gr παξιμάδι
  • 100gr μπισκότα τύπου digestive
  • 100gr βούτυρο λιωμένο

Υλικά για την κρέμα:

  • 1lt φυτική κρέμα
  • 150gr κρυσταλλική ζάχαρη
  • 600gr γαλένι
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • φρέσκιες φράουλες

Για τη βάση:

Θρυμματίζουμε μπισκότα και παξιμάδι και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε ως βάση σε ποτήρι.

Για την κρέμα:

Αναδεύουμε το γαλένι στο μίξερ ή στο χέρι σε χαμηλή ταχύτητα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά τη φυτική κρέμα, το χυμό λεμονιού και προαιρετικά τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουμε μία αρκετά στέρεη και λεία κρέμα. Την απλώνουμε στη βάση και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Σερβίρουμε προσθέτοντας καρύδια και προαιρετικά πετιμέζι, γλυκό του κουταλιού ή σιρόπι της επιλογής μας.

Αγνόπιτες με γαλένι

Υλικά:

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 200γρ. γιαούρτι
  • 100γρ. νερό
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Γέμιση:

  • 400γρ. γαλένι
  • 150γρ. γαλόπουλα
  • Πιπέρι άσπρο

Διαδικασία εκτέλεσης:

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 100γρ. από το αλεύρι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε ξανά να φουσκώσει. Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μικρά κομμάτια και αναμειγνύουμε με το γαλένι, προσθέτουμε λίγο άσπρο πιπέρι. Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρές μπάλες από το ζυμάρι, ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας και βάζουμε στη μέση μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε τη γέμιση μέσα στο ζυμάρι και δημιουργούμε ξανά μια μπάλα, πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας μεχρι να γίνει ένα πατάκι. Απλώνουμε τις αγνόπιτες σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τελειώσουμε. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν. Ευχαριστούμε τις kritikes-geuseis.gr

Σοκολατάκια με γαλένι

Υλικά για σοκολατάκια με λευκή γέμιση:

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • κ.σ. φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
  • 2 κ.σ. γαλένι
  • 50 γρ. ωμά κάσιους ή φουντούκια
  • 1-2 κ.σ. μέλι ή πετιμέζι ή σιρόπι αγαύης
  • 8 χάρτινα θηκάκια ή θηκάκια σιλικόνης που βρίσκεις στο super market

Διαδικασία εκτέλεσης:

Θα χρειαστείς 8 μικρά χάρτινα (ή σιλικόνης) θηκάκια που βρίσκεις σε σούπερ μάρκετ. Αρχικά βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ για τη λευκή κρέμα καρπών: φυστικοβούτυρο, γαλένι, κάσιους, μέλι Έπειτα λιώνουμε την κουβερτούρα και ρίχνουμε σε κάθε θηκάκι 2 κ.σ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και μοιράζοντας στα 8 θηκάκια τη λευκή κρέμα καρπών. Τέλος, όση λιωμένη κουβερτούρα έμεινε, την απλώνουμε πάνω από τα 8 θηκάκια. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Από την Ελίνα Τζορμπατζάκη

Μοσχαρίσιο φιλέτο με κρέμα μελιτζανοσαλάτας

Υλικά για το κρέας:

  • 250 γρ. φιλέτο μοσχάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 κλωναράκι δενδολίβανο
  • 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την μελιτζανοσαλάτα:

  • 2 κ. μελιτζάνες
  • 150 γρ. κόκκινη πιπέρια
  • 100 γρ. κρεμμύδι
  • 100 γρ. ντομάτα
  • 100 γρ. γαλένι
  • 10 ml ελαιόλαδο
  • 10 γρ. πολτό σκόρδου
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο
  • 10 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο
  • 10 γρ. ρίγανη φρέσκια
  • 5 γρ. μηλόξυδο
  • 10 γρ. πετιμέζι

Εκτέλεση φιλέτου:

Για να γίνει πιο ζουμερό το φιλέτο, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήνουμε το τηγάνι να κάψει καλά. Ρίχνουμε το λάδι και έπειτα βάζουμε το φιλέτο. Για ψήσιμο medium rare αφήνουμε το φιλέτο να ψηθεί 1.30 με 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Λίγο πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στο φιλέτο, ώστε να του δώσουμε έξτρα γεύση, χρώμα και να γίνει πιο ζουμερό.

Εκτέλεση μελιτζανοσαλάτας:

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, τις χαράζουμε και τις μαρινάρουμε με αλάτι, τριφτό πιπέρι και τα μυρωδικά μας. Τις ξανακλείνουμε, τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα ψήνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας, όπως τις κόκκινες πιπεριές, το κρεμμύδι και τη ντομάτα. Όταν κρυώσουν οι μελιτζάνες αφαιρούμε τους σπόρους και αλέθουμε την σάρκα με τα υπόλοιπα ψητά λαχανικά, τα μυρωδικά, το λάδι, το πετιμέζι και το γαλένι για να γίνει κρέμα. Συνοδεύουμε το πιάτο με ψητά λαχανικά, πατάτες φούρνου οφτές, ενώ προσθέτουμε και μαρμελάδα σύκο Monastery Estate. Ευχαριστούμε τον σεφ Γιώργο Χατζηδάκη και το andro.gr

Σούπα κρέμα πράσου με γαλένι και μαστίχα

Υλικά:

  • 1 kg. πράσα (καθαρισμένα και χονδροκομμένα)
  • 60 gr. κρεμμύδι λευκό ξερό (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 150 gr. πατάτες (καθαρισμένες και χονδροκομμένες)
  • 50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (40 για το μαγείρεμα και 10 για το σερβίρισμα)
  • 60 gr. βούτυρο (40 για το μαγείρεμα και 20 για το τελείωμα της σούπας)
  • 70 ml. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 ½ l ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 50 gr. γαλένι
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 μικρό φύλλο δάφνης
  • 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαστίχας (ή λίγη σκόνη μαστίχας)
  • Σχινόπρασο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία εκτέλεσης:

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 40 γρ. βούτυρο και το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας το ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει, προσέχοντας να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε για 4-5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, λίγο αλάτι και μικρή ποσότητα μαστίχας. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά. Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αποσύρουμε το δαφνόφυλλο και τα θυμάρια και είτε πολτοποιούμε όλα τα υλικά της σούπας μαζί με τα υγρά τους μέσα στη κατσαρόλα με ένα μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα, είτε εναλλακτικά τα τοποθετούμε σε ένα μίξερ λίγα, λίγα και χτυπάμε. Περνάμε τη σούπα από ένα σουρωτήρι με χονδρές τρύπες. Τοποθετούμε την περασμένη σούπα πάλι στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ακόμη. Τελειώνουμε προσθέτοντας το γαλένι, τα 20 γρ. βούτυρο, αλατοπίπερο καισταγόνες έλαιο μαστίχας. Ευχαριστούμε τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο και το iekpraxis.gr.

Ντάκος με γαλένι

Υλικά:

  • 2 κριθαροκουλούρες ή 4 ατομικές
  • 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. γαλένι
  • 120 γρ. γιαούρτι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Κάπαρη
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Φύλλα βασιλικού

Διαδικασία εκτέλεσης:

Χτυπάμε στο θερμομίξ τις κριθαροκουλούρες με λίγο ελαιόλαδο και μια πρέσα αλάτι. Στη συνέχεια χτυπάμε το γαλένι με το γιαούρτι & λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν κρέμα και τη βάζουμε στο ψυγείο. Στρώνουμε σε ατομικά τσέρκια τη βάση από τις κριθαροκουλούρες, τη στρώνουμε με το κουτάλι και την αφήνουμε να παγώσει. Στήνουμε το πιάτο 10 λεπτά πριν σερβίρουμε, τοποθετούμε την κρέμα πάνω από την βάση, στολίζουμε με ντοματίνια, κάπαρη και ραντίζουμε με ελαιόλαδο, φύλλα βασιλικού. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε αμέσως! Ευχαριστούμε το agiosnikolaoscrete.com

Ανακαλύψτε τα προϊόντα μας

Παραγγελία